Voortgang uitbaggeren waterzuiveringsplas
Al een paar jaar (ja je leest het goed!!) als vereniging met de autoriteiten zoals Hoogheemraadschap en Gemeente bezig (schrijven, bellen en spreken) om de waterzuiveringsplas uitgebaggerd te krijgen. De zorg voor onze plas werd bevestigd door een grote sterfte anderhalf jaar geleden. Op 27 augustus 2019 stuurde wij de Gemeente een brandbrief over de waterkwaliteit. Dat ging toen over blauwalg in de waterzuiveringsplas en het nog steeds niet uitgebaggerd zijn van de waterzuiveringsplas. Op 12 december is er een reactie van het Hoogheemraadschap ontvangen. Deze werd eerder in onze facebookgroep aan de leden gedeeld. Er zouden slechts een paar plekken in de plas uitgebaggerd gaan worden en dat zo pas in 2021 gaan gebeuren. Teleurstelling en ook verbazing. Hoe kan het zijn dat de vis sterft als de plas bijna overal diep genoeg zou zijn. Als bestuur hebben we over die vraag en de reactie gesproken en een reactie aan het Hoogheemraadschap gestuurd. Hieronder treffen jullie ter informatie de reactie van het Hoogheemraadschap aan van 12 december en onze reactie van 18 januari 2020 daar weer op. We houden jullie geinformeerd.
Aan : Hoogheemraadschap Rijnland
Van : HSV Waddinxveen
Datum : 18 januari 2020
Onderwerp : Waterzuiveringsplas
Geachte heer X, beste Y,
Nogmaals dank voor jouw onderstaande reactie van 12 december op onze vragen rondom de waterzuiveringsplas. Wij hebben deze reactie onlangs in een bestuursvergadering van onze vereniging besproken. We hebben besloten dat wij ook zelf nog actie zullen gaan ondernemen. Het volgende gaan wij doen:
– Zuurstofmeting watergangen vóór en ná duikers
– Dieptemeting watergangen meten
– Duikers controleren op vuil
– Dieptemeting waterzuiveringsplas
Hieronder een toelichting per punt. Tevens ook een aantal vragen waarbij het prettig zou zijn als wij een reactie daarop zouden kunnen krijgen.
Zuurstofmeting watergangen vóór en ná duikers:
Wij gaan de zuurstofwaarden meten vanaf de inlaat vanuit de Gouwe en zullen dat doen vóór en ná iedere doorgang. Dit zullen wij uiterlijk eind februari bij wijze van ‘0-meting’ uitvoeren. Vervolgens zullen wij dit de daaropvolgende maanden gaan herhalen. Wij zullen de gegevens jullie ter beschikking stellen alsook aan de Gemeente. Overigens veronderstellen wij dat jullie dergelijke metingen periodiek zelf ook uitvoeren? Is dat een terechte veronderstelling en zo ja zouden wij ook over die gegevens kunnen beschikken?
Diepte watergangen:
De watergangen zijn door het vuil nagenoeg afgesloten. Wij gaan er vanuit dat vanwege het feit dat de watergangen jullie verantwoordelijkheid zijn, jullie zelf ook naar de watergangen gekeken hebben. Wat waren jullie bevindingen? Welke voorwaarden voor wat betreft diepten gelden er voor de doorgangen? Wij zullen de watergangen in kaart brengen voor wat betreft diepten. Ook deze gegevens zullen we jullie en de Gemeente Waddinxveen ter beschikking stellen.
Duikers:
Zoals je aangeeft vallen de duikers onder de verantwoordelijkheid van de Gemeente Waddinxveen. Daarom wordt dit bericht óók aan de Gemeente Waddinxveen gestuurd. Wij zullen proberen in kaart te brengen of de duikers schoon zijn of niet. Wij weten niet of ons dat lukt. Wij vragen de Gemeente om ons hierbij te ondersteunen.
Dieptemeting waterzuiveringsplas:
Voorts willen wij zelf met een dieptemeter de diepten van de plas in kaart gaan brengen.
Wellicht kunnen wij over de gegevens beschikken die jullie hebben?
Behoort dat tot de mogelijkheden?
In het bericht staat dat jullie de diepten ‘onlangs’ gemeten hebben.
Wij zijn benieuwd naar wat de datum concreet is.
Vanwege het feit dat de plas omzoomd is door bomen en daar jaarlijks veel blad in het water terecht komt, is ‘onlangs’ goed om duidelijk te hebben wanneer dat is.
Graag vernemen wij dat.
Ik begreep van mijn voorganger Dirk van Amerongen dat u een toezegging had gedaan om als Hoogheemraadschap ons financieel te ondersteunen bij de aanschaf van nieuwe karper. Graag kom ik daar met dit bericht bij u op terug. Graag uw reactie.
Tot slot rest mij op te merken dat dit bericht via de website en facebook wordt gecommuniceerd aan onze leden. Zij zijn nu al een paar jaar aan het wachten totdat een van hun favoriete wateren kwalitatief weer op orde komt. Zij zijn betrokken bij het vervolg en willen graag geïnformeerd blijven.
Met vriendelijke groet,
Peter Loef
Voorzitter HSV Waddinxveen
Van: “Ruinland >
Datum: 12-12-19
Onderwerp: RE:vragen omtrent zuiveringsplas Waddinxveen
Geachte heer Loef,
Naar aanleiding van uw melding zal ik proberen antwoord te geven op de vragen die u heeft. Zoals u weet wordt de zuiveringsplas, gevoed met water vanuit de Gouwe. Hiervoor moet het water eerst via de ringvaart van de Voorhofsepolder (-2,4 m NAP) en de inlaat aan de Juliana van Stolberglaan, in de watergang (-6,0 m NAP)van de polder gebracht worden. Vervolgens moet het 4 duikers passeren voordat het in de plas is.(zie afbeelding watersysteem Waddinxveen).
De watergangen, waar dit water door stroomt, zijn primaire watergangen welke in beheer zijn bij Rijnland. De duikers, die het water moet passeren, zijn in eigendom in beheer bij de gemeente Waddinxveen. Als waterschap zijn wij ook verantwoordelijk voor de waterkwaliteit in deze watergangen en plas, maar gezien de lange weg die afgelegd moet worden, is het in de zomer moeilijk om voldoende verversing (blauwalg) te garanderen. De zuiveringsplas (± 1,7 ha) heeft een leggerdiepte van 0,9 m en een talud van 1:3. In het kader van het aankomende baggertraject voor deze plas, zijn er onlangs in peilingen uitgevoerd. Hierbij is de plas ingedeeld in grids (zie afbeelding).
Uit deze uitpeiling blijkt dat er “drie gebieden” zijn, waarbij niet wordt voldaan aan de leggerdiepte (0,9 m). Deze “gebieden” worden in 2020 nauwkeuriger ingemeten en bemonsterd (kwaliteit), zodat we een offerte kunnen opstellen voor een aannemer. Hierna zal een aanbestedingsprocedure gestart gaan worden en zal de plas medio 2021 daadwerkelijk gebaggerd gaan worden. Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.
Mocht u verder nog vragen hebben, dan hoor ik dat graag.
Met vriendelijke groet,
Gebiedscoördinator Zuid-Oost
Cluster Beheren en Bedienen
Beheer & Advies Watersystemen